; ;

Чому каміни такі популярні в наш час?

Ми любимо дивитися на вогонь. Язики полум'я заворожують, притягують погляд, занурюють розум у медитативний стан. Це щось дуже давнє всередині нас, доісторичне, що йде з глибин віків.

Тяга до споглядання вогню робить каміни такими затребуваними і популярними. Тепло живого полум'я в будинку зігріває не тільки тіло, а й душу, і якщо є найменша можливість зробити камін в інтер'єрі вітальні будинку або квартири, багато власників житла прагнуть реалізувати цю опцію по максимуму.

Посидіти біля живого вогню збирається вся родина, та ще й кішки з собаками, якщо вони є. Тому, звичайно ж, ідеальне місце для каміна - вітальня. Залежно від площі вітальні підбирається і відповідний дизайн каміна в приватному будинку або в квартирі багатоповерхівки.

Варіанти дизайну каміну в залежності від розміру вітальні

1. Невелика вітальня (найчастіше в квартирах) площею до 40 кв.м. З огляду на, що далеко не в кожному багатоквартирному будинку можна зробити повноцінний камін з димарем, ідеальним рішенням для любителів живого вогню є биокамин.

Наш досвід спілкування з замовниками свідчить, що навіть в тих випадках, коли люди спочатку навіть не думали про можливість установки каміна в квартирі, пропозиція поставити биокамин сприймалося з ентузіазмом і кінцевий результат перевершував всі очікування клієнтів.

Біокамін встановлюється без димоходу і працює на екологічно чистому біопаливі (етиловому спирті), не виділяючи при горінні шкідливих речовин. До того ж, він не займає багато місця, а за різноманітністю стильних дизайнів біокаміни не поступаються камінів на дровах.

2. Вітальня середніх розмірів (близько 50-60 кв м) в приватному будинку. Власний будинок передбачає можливість виведення труби димоходу, а значить, можна встановити повноцінний камін на дровах, який буде давати тепло і створювати душевну атмосферу.

3. Велика вітальня в приватному будинку, близько 100 кв м і вище. Дизайн великого залу з каміном передбачає розбивку приміщення на зони, і дає можливість зробити повноцінний камін на дровах великого розміру, будь то в класичному англійському або американському стилі, будь то в стилі лофт.

Де краще встановити камін?

Насправді, варіантів вибору місця для каміна не так вже й багато. Розробляючи дизайн кімнати з каміном, дизайнер керується такими критеріями:

- зона каміна повинна бути загальнодоступною;

- оскільки камін - це джерело тепла і додатковий елемент обігріву будинку, встановлювати його потрібно там, де буде хороший теплообмін.

З міркувань раціонального використання каміна як джерела тепла часто виходить так, що ні планування вітальні диктує розташування каміна, а навпаки - вся вітальня проектується, виходячи з розташування в ній каміна.

Для великих просторів, сто квадратів і більш, планування передбачає кілька зон різного призначення, в тому числі окрема зона - з диванами і телевізором для відпочинку, і окремо - зона з каміном і кріслами.

Рішення може бути і більш оригінальним камін і топка для сауни два в одному. У вітальні це виглядає як камін, а за стіною це топка сауни. Такі моделі камінів, як Harvia Duos дають таку можливість. Природно, під такий варіант повинен спочатку проектуватися весь приватний будинок.

Який встановити камін? Обираємо варіанти

1. Почнемо з класики: камін на дровах. Якщо ми говоримо про дизайн приватного будинку, то в 9 випадків з 10 саме камін на дровах буде в пріоритеті у власників. У своєму будинку є можливість зробити технологічно правильний робочий димохід, який позбавить мешканців від диму. Не забуваємо, що в даному випадку необхідно передбачити наявність місця для зберігання дров.

2. Биокамин - сучасна новинка, яка ідеально підходить для міських квартир: ви отримуєте справжній живий вогонь і супутню романтичну обстановку, тепло і затишок, а пробивати димохід через квартиру сусідів зверху не потрібно.

Та й з дровами морочитися не доведеться: всього лише заливати періодично біопаливо. Маленька вітальня з каміном на біоетанолі - мрія багатьох власників міських квартир, можливість реалізувати свою генетичну тягу до споглядання живого вогню в умовах сучасного мегаполісу.

Декоративні каміни, що імітують вогонь. Як правило, застосовуються там, де немає умов для установки каміна сьогодення. Їх умовно можна розділити на три категорії:

- Декоративний камін з 3D полум'ям і функцією зволоження повітря. Йде випаровування води, яке підсвічується і створюється ефект виду вогню, а насправді це пар і світло.

У будинках з центральним опаленням повітря часто пересушений. Тому тут декоративний 3D камін з парою виконує дві функції: в першу чергу - зволоження повітря, в другу чергу - декор. Може бути присутнім і функція підігріву - додатковий практичний бонус.

- Декоративний портал, в який ставляться свічки, інший декор, але джерела вогню, по суті, немає. Наче у вас є камін, але справжній великий вогонь в ньому не горить. Фальшкамін в інтер'єрі вітальні, звичайно ж, не несе функції обігріву, виконуючи лише декоративну функцію. Але якщо встановити в квартирі діючий камін ніякої можливості немає, то і такий замінник має право на існування.

- Електрокаміни. Ці сурогати живого вогню з функцією підігріву поважають себе, не використовують, так як "вогонь" там нереалістичний. З таким же успіхом можна включити відеозапис вогню на телевізорі, вона буде більше схожим на справжнє полум'я, ніж миготіння імітації в електрокаміні.

Стилі камінів

В якому б стилі не створювалася інтер'єр будинку - від класики до хай тек мінімалізму - під кожен можна підібрати свою інтерпретацію каміна. Немає такого стилю, куди камін не впишеться.

Для класичних інтер'єрів - каміни в англійському стилі, з мармуру або цегли, облицьовані каменем, з камінною полицею. У таких камінах, як правило, присутня закрита топка, зовні все обіграно порталом, ліпниною, декоративним цеглою і т.д.

На камінній полиці розташовується всілякий атмосферне декор відповідно до смаків господарів будинку. Перед класичним каміном дуже органічно виглядають шкіряні крісла, плетене крісло-качалка, набір кованих камінних приладів і елегантна кована підставка для дров.

Сучасний камін у вітальні - це, в основному, відкриті топки-печі, відкритий димохід (труба), каміни центрові на 360 * з відкритою топкової камерою.

Про інтер'єрі з каміном в стилі лофт можна сказати коротко: металева топка, максимум простору - мінімум декору. У сучасних інтер'єрах добре виглядають булерьян, топки без обробки, камінні печі. Часто дровница виступає додатковим декоративним елементом.

Як розставити меблі навколо каміна?

Якщо будинок - житло самотнього мізантропа, то досить одного крісла-качалки біля каміна і лежанки для вірного пса поруч.

Але якщо будинок будується для сім'ї, та ще й для гостинної родини, важливо розставити меблі в камінній зоні так, щоб всі мешканці та гості будинку могли отримувати свою частку тепла живого вогню і насолоджуватися феєричним танцем язиків полум'я в топці. Словом, розташувати меблі у каміна бажано так, щоб посадочні місця були розгорнуті обличчям або полубоком до вогню.

Що стосується акцентів в дизайні інтер'єру, то якщо у вітальні без каміна центром часто стає телевізор, у вітальні з каміном на перший план все ж виходить джерело живого вогню і тепла, а також живе людське спілкування у сімейного вогнища. А телевізор відходить на другий план, і це правильно.

Ідеї та приклади виконання камінів в студії Anngli

1. Дизайн вітальні з каміном в приватному будинку в Броварах

Розмір вітальні невеликий - 34.5 кв м.

Для сучасного дизайну вітальні з каміном вибрали компактну і стильну лофт топку з відкритою трубою. Спочатку камін не був врахований в цьому проекті, тому висновок труби потрібно було додавати потім. З цієї причини камін можливо було розмістити тільки в близькості до зовнішньої стіни, а це за диваном.

Було прийнято рішення використовувати лаунжевий модульний диван, секції якого трансформувалися так, щоб по центру був елемент без головах і не закривав собою камін. Також секції дивана можна легко поміняти місцями і при бажанні повернутися до каміна.

Тобто, завдяки трансформації дивана, центральним елементом вітальні може бути або телевізор, або камін. Якщо ж думки мешканців або гостей розділилися, то одні дивляться телевізор, інші вибирають камін, ніяких проблем!

2. Інтер'єр вітальні з каміном в проекті "Дом-ферма"

У цьому проекті камін повинен був стати центральним елементом дизайну. Ми виділили камін з допомогою колірних контрастів, розмістивши білий портал з каміном на тлі темної "цегляної" стіни.

Телевізор зливається, по суті, з кольором фону і не акцентує на собі увагу. Таким чином, саме камін стає ключовим елементом інтер'єру залу.

3. Дизайн вітальні з каміном в Бучі

Завдання полягало в тому, щоб камін проглядався з двох сторін: з кухні з вітальні площею 44 кв м, і з їдальні площею 40 кв м зі сходами.

Був обраний биокамин в класичному стилі, так як власники будинку не бажали зв'язуватися з дровами і вважали за краще чистоту і практичність рідкого біопалива. Двосторонній камін розмістили посередині між несучими колонами.

Таким чином, вигідно використовується простір між колон, камін візуально додатково розділяє приміщення на зону кухні-вітальні і зону їдальні, вогнище прекрасно проглядається з будь-якої точки, і бонус для теплолюбних господарів - додатковий обігрів приміщення, затишок і душевна тепла атмосфера. Меблі розставили без прив'язки до каміна, а так, як зручно.

4. Інтер'єр вітальні з каміном в домашньому спа-комплексі в Бучі

Особливість залу площею 52.25 кв м в спа-комплексі - панорамні вікна в підлогу. Тобто звичний, в нашому розумінні, пристінний камін просто ніде було розмістити.

Наші дизайнери вибрали дорогою лофтового камін з оглядом на 360 ° і встановили його в порожньому кутку залу. Він добре видно і з обідньою зоною, і з диванів, і навіть з вулиці. Вся вітальня виконана в сірих тонах і лаконічних прямих лініях. Яскраве, живе полум'я каміна автоматично стає центром уваги, хоча і розташований камін в кутку, а не по центру.

Дровница під круглої топкою як не можна краще вписалися в інтер'єр і перетворилася в органічний елемент декору.

5. Маленька вітальня з каміном в квартирі, ЖК "Сонячна брама"

Перед дизайнерами стояло непросте завдання: як розмістити камін у вітальні 30 кв м, в якій місця для каміна ну зовсім немає! Але господарі дуже хотіли.

Був обраний биокамин зі стільниці. Тепер мешканці квартири можуть затишно розташуватися на дивані, а прямо з центру столу перед ними язики полум'я в скляному "стакані" танцюватимуть помаранчевими відблисками в вечірніх сутінках, красиво відбиваючись у всіх блискучих поверхнях і в очах близьких людей. Романтика в великому місті!

6. Дизайн чоловічий кімнати відпочинку з каміном

Вихідні дані - підвальне приміщення площею 50 кв м.

Завдання, яке стояло перед дизайнером - створити атмосферу чоловічий брутальності (сигара, віскі і вогонь), приправивши її духом авантюризму і героїчних пригод. Мав вийти ідеальний антураж, в якому обране чоловіче суспільство зможе неспішно вести світські бесіди на свої особливі чоловічі теми.

Ускладнювало завдання та обставина, зробити справжній камін на дровах в підвалі не було можливості.

Так як потрібно було вписати камін в готову планування, вибрали биокамин в масивному журнальному столику у вигляді скрині. Що краще налаштує на дружнє чоловіче спілкування, ніж відблиск живого вогню в келиху з віскі?

А щоб компенсувати недолік кисню в підвалі, який бікамін ще і випалює, встановили якісну систему вентиляції.

7. Інтер'єр вітальні з каміном в приватному будинку в Ровжі

Розмір вітальні - середній, 45 кв м.

Це той випадок, де камін в першу чергу - опалення. Дизайнерським рішенням стала камінна піч без обробки. Вибрали топку в стилі лофт з відкритим димоходом.

Рішення розмістити камінну піч по центру вітальні було продиктовано необхідністю рівномірного розподілу тепла по приміщенню, плюс треба було врахувати, що димохід повинен проходити через другий поверх і опалювати кімнату.

Додатково довелося гармонійно вписати димохід в планування кімнати другого поверху.

8. Сучасний камін у вітальні в квартирі з видом на Дніпро

Квартира з видом на Дніпро з невеликою вітальні 30 кв м.

Основне завдання - створити стильний сучасний інтер'єр на обмеженій площі, доповнивши його функціональними деталями.

Декоративний 3D камін з парою, встановлений біля стіни, недалеко від дивана, служить одночасно зволожувачем повітря, покращуючи мікроклімат в квартирі з центральним опаленням.

Ілюзія живого вогню, рухливі клуби підсвіченого водяної пари, що виходить з фальшкамін, вносять елемент домашнього затишку в сучасний інтер'єр вітальні в спокійних натуральних тонах.

9. Інтер'єр залу з дров'яним каміном в класичному стилі

За плануванням камін знаходиться в самому центрі будинку, і на другому поверсі дає додаткове опалення ще на дві кімнати. Зупинили вибір на бюджетній камінній топці з обробкою поліуретановим молдингом.

У реалізації варіант виявився недорогим, функціональним і дуже атмосферним. Камін по праву зайняв місце центрального елементу інтер'єру вітальні в класичному стилі.