; ;

Чому еко стиль стає таким популярним?

В сучасному суспільстві вже ряд років спостерігається тенденція "втоми" від надмірної технологічності буття. Все частіше люди тягнуться до природи, переситився суєтою і штовханиною життя в мегаполісі. Починають цінувати чисте повітря, гарний краєвид за вікном, простоту і природність натуральних будівельних і оздоблювальних матеріалів.

Словом, в моду впевнено і надовго входить еко стиль в інтер'єрі та в житті в цілому. Прийнявши рішення облаштувати житло в еко стилі, давайте розберемо, які основні риси характеризують його і які головні правила слід врахувати.

Загальні особливості еко стилю: в дизайні, в будівництві, в нашому житті

Еко стиль в глобальному розумінні гармонійний самій людській природі, в ньому є первозданна простота і природність. Саме тому ми відчуваємо себе в такому інтер'єрі настільки затишно, комфортно, спокійно і вільно.

Ні "напрягу", немає дратівливих очей неприродних речей, фарб, форм. Людина не відчуває стресу в такій обстановці, це дуже важливо при нинішньому ритмі життя.

Природні матеріали не дисонують з нашим внутрішнім світом, вони стають його органічною частиною і антуражем, налаштовують на душевне тепло, сімейні цінності, спокійне домашнє щастя, а якщо потрібно - і на творчу роботу.

Дерево, глина і камінь взагалі є основними будівельними матеріалами людства протягом століть, навіть тисячоліть.

І сьогодні поєднання дерева і простого глиняної цегли сприймається так само органічно, як вогонь у вогнищі, як зелень за вікном, як хліб і фрукти на столі.

Дизайнери доповнюють цей базис рослинами, тканинами, натуральними оздоблювальними матеріалами, вселяючи в інтер'єр душу і оживляючи його.

В еко-будинку все практично, тут немає химерного декору заради марнославства. Тут немає предметів "просто так". Тільки функціонально важливі речі і близький серцю господаря натуральний декор. В такому житлі все справжнє, не бутафорська: і дерево, і тканину, і живий вогонь в каміні.

Еко-стиль - це більше, ніж оздоблення будинку, це філософія життя. Інтер'єр повинен бути виконаний з якісних довговічних матеріалів. Адже ЕКО (дослівно - "будинок") - не просто три букви.

В це слово вкладено глибокий сенс ставлення до власного життя і до всього, що нас оточує: це гармонійні взаємини людини і природи, відмова від філософії глобального нестримного споживання, дбайливе ставлення до речей, до людей, до людських відносин, до традицій.

Загальний рецепт еко стилю в інтер'єрі такий:

- Світлі, частіше білі стіни і стеля. Це основа, на яку дизайнер нанизує інші елементи конструкцій та оздоблення.

- Багато натурального дерева в інтер'єрі: підлогу, обробка стін і стелі, меблі.

- Камінь (іноді більше, іноді майже немає). Камінь може бути натуральним, штучним (бетон), або плитка під камінь як практичний і бюджетний варіант.

- Текстиль: штори, оббивка з натуральних тканин, килими, шпалери з тисненням а-ля тканину. Вітаються грубі тканини з натуральних матеріалів: бавовна, льон, а також полотнина, бамбук, циновки. Тканини не повинні бути пофарбовані штучними барвниками.

- Зелень, кімнатні рослини, дерева за вікном як частина інтер'єру. Вищий пілотаж - це оформлення стін живими кучерявими ліанами.

- Великі вікна. В цьому випадку головним елементом еко дизайну є картина за вікном. В ідеалі це має бути милий оку природний пейзаж, прекрасний в будь-який час року. Меблі і оздоблення йдуть на задній план, вони не перетягують увагу на себе. Тюль, як правило, не використовується, щоб не перекривати панораму. Допустимі легкі повітряні лляні драпірування з боків вікон, які не затуляють вид з вікна.

- Дизайн квартири або будинку в еко стилі не повинен бути перевантажений ні меблями, ні декором. Важлива "чистота" простору, що підкреслює простоту і природність способу життя господарів.

Тепер пару слів про те, чого слід уникати, створюючи інтер'єр в еко-стилі: токсичних матеріалів типу натяжних стель або ламінату, кислотних кольорів, рясного недоладного декору, надмірно яскравого неонового світла і інших ознак техно-цивілізації, що суперечать філософії екологічного способу життя.

Абсолютно недоречна показна розкіш типу золотий ліпнини, позолочених ліжок з вензелями. Найжахливіший (на щастя, вже вийшов з моди) декор - опудала тварин і килими з шкур диких звірів.

Еко дизайн інтер'єру має дивну властивість: він прекрасно поєднується з іншими популярними сучасними тенденціями, наприклад, з мінімалізмом. Вся сучасна побутова техніка, електроніка відмінно доповнює еко інтер'єр і створює комфортні і гармонійні умови для життя, для роботи і відпочинку.

Головне - почуття міри, вроджений хороший смак дизайнера, - і результат принесе власникам будинку в еко стилі заряд натхнення і бажання насолоджуватися повнотою і гармонією життя.

Вибір кольору в еко стилі інтер'єру

Ключове слово - натуральність. Еко стиль не терпить "хімічних" фарб, неприродних відтінків. Перевага віддається білому тлу плюс дерево різних порід, з вкрапленнями натурального каменю (але камінь не як основний матеріал, а саме як доповнення).

І, звичайно ж, зелений колір. Рослинний мотив - невід'ємна частина еко інтер'єру. Це може бути як вид на сад за вікном, так і будь-якого роду озеленення - квіти у вазонах, фітостени з живих рослин. У різних пропорціях.

Допустимі доповнення кольором: синій, жовтий та інші базові кольори. Але ці фарби не повинні бути яскравими. Спокійні, пастельні, приглушені відтінки. Чим більше кольорових елементів, тим приглушеннее повинен бути відтінок. Наприклад, якщо в монохромний інтер'єр додати пару яскравих акцентних кольорових подушечок, то ОК, а якщо йдеться про синьої кухні, то колір повинен бути однозначно приглушеним.

Цікава особливість дерева: в залежності від відтінку матеріалу можна отримати інтер'єри в різних стилях: світлі відтінки - скандинавський, мінімалізм, середземноморський; коричнева палітра - кантрі, хюгге; дуже темні - лофт. Але всі ці стилі мають спільну рису екологічного інтер'єру.

Оздоблення стін і стелі: особливості

Класичний варіант стелі в еко стилі - прямий, білий. Якщо це приватний будинок і є конструктивні балки - їх бажано обробити і залишити відкритими. У такому інтер'єрі доречно залишити цегляну кладку в її натуральному вигляді, особливо якщо це стара кладка. АЛЕ!

Важливо, щоб це була саме кладка цегли, а не імітація цегляної кладки плиткою і фальш-панелями, дешеві підробки тут не до місця. В еко стилі перевага віддається матовим поверхням, натуральним текстурам. Не варто використовувати блискучий полірований метал або глянсовий пластик.

Активно використовуються в еко стилі дерев'яні рейки. Ними можна оформити як стелю, так і стіни. Дуже органічно виглядатиме оздоблення з масиву вощеного або зістареного дерева.

Вибір меблів в еко дизайні інтер'єру

Меблі передбачається зручна, практична, лаконічна. Прості форми, матові дерев'яні поверхні. Перевага в оббивці віддається текстилю, тканини. Шкіру і шкірозамінник краще не використовувати взагалі.

Меблі повинні бути хорошої якості, міцною і довговічною, як би підкреслюючи екологічність мислення господарів, їх негативне ставлення до споживацтва і придбання речей-одноденок з дешевого пластику та інших синтетичних матеріалів.

Особливості освітлення

Еко інтер'єр вимагає багато природного світла. Великі вікна або максимально відкриті вікна - те, що потрібно, вони дозволять пейзажу за вікнами стати частиною інтер'єру, живою картиною, що зближує з природою.

Штучне світло можна розташувати зонально. У такому інтер'єрі краще максимально відмовитися від точкових світильників, віддавши перевагу люстр, бра, торшерами з теплим світлом.

Декор і інші елементи дизайну в еко стилі

Декор відіграє важливу роль, проте підбирати його потрібно дуже обережно, щоб не переборщити. На вигляд виставляються важливі для господаря речі - сувеніри, привезені з поїздок, плед, пов'язаний бабусею тощо. Це щось цінне особисто для мешканців будинку, що щось гарне, наповнене душевним теплом.

Тут буде доречний:

-Всякі роду текстильний декор: пледи, килимки, подушки натуральних кольорів, в тому числі з етно-мотивами; глиняна, керамічна, гіпсова посуд, вази;

-хенд мейд;

-меблі і декор з ротанга - кошики, абажури, плетені крісла.

Цілком допустимо використовувати в еко декорі речі, що були у вжитку, навіть старовинні - в них є частинка душі їх колишніх господарів, вони свідчать про спадкоємність поколінь. Це цілком відповідає ментальної моделі екологічного свідомості.

Ідеї та приклади виконання інтер'єру в еко стилі в студії Anngli

1. Квартира на Осокорках

Розмір вітальні 30 м². Розмір кухні 24 м². Вітальня не поєднана з кухнею.

Стояло завдання створити затишну, теплу зону відпочинку, так як господар любить на дозвіллі дивитися кіно з хорошою акустикою і пити чай, а також любить відпочинок на природі, рослини.

Спочатку господареві було важко прийняти рішення по плануванню. Довго розглядався варіант вітальні, суміщеної з кухнею. У підсумку вирішили пожертвувати гостьовий спальнею і розділити зону кухні і вітальні на різні приміщення.

За основу еко дизайну квартири ми вибрали комбінацію білого тла з деревом, текстилем і озелененням.

Інтер'єр витриманий в чистоті ліній, з гармонійним поєднанням фактур і природних тонів. Відсутність візуальних контрастів, затишні килими хенд мейд, етнічний декор налаштовують на спокійне, розслаблене проведення часу, на відпочинок і відчуття домашнього вогнища. Кам'яні стільниці і метал привносять в атмосферу нотку розкоші.

Як таких, складнощів реалізації не було. Мінус - невелика висота приміщення, при цьому потрібно було розвести вентиляцію під стелею. Довелося зробити різнорівневу стелю в деяких зонах. Вийшов додатковий цікавий елемент дизайну, який нагадує, що на дворі все ж 21-е століття.

2. Будинок в Броварах

Розмір вітальні 34,5 м² + кухня / їдальня 32 м².

Робота над цим проектом почалася на етапі проектування будинку. Був обраний стиль Барнхауза, однією з особливостей якого є акцент на екологічність, природне середовище життя (Барнхауза по-англійськи - сарай, комора, пристосований під житло). Інтер'єр продовжує філософію лаконічності і мінімалізму стилю Барнхауза.

Тут не потрібна зайва розкіш, акцент зміщується в бік комфорту, практичності і затишку. Особливості дизайну Барнхауза увазі натуральну обробку не тільки зовні, але і всередині.

Які рішення підібрали для інтер'єру в еко стилі?

Велика площа скління, за панорамним вікном - красивий пейзаж з лісом. За рахунок другого панорамного вікна в зоні кухні-їдальні ми досягли максимальної освітленості природним світлом і хорошій циркуляції повітря.

Натуральна галька під сходами підкреслює простоту і природність житла, а вазони з кімнатними рослинами на каменях як би створюють куточок справжнього кам'янистого пустелі. Маленька дизайнерська хитрість: на кахельну підлогу встановлені знімні піддони, наповнені морськими камінчиками. Завдяки цим піддонів камені легко мити.

Використання дерев'яних рейок в обробці стелі не втрачає популярності протягом останніх років за рахунок своєї практичності і краси. Ми скористалися модним трендом і обробили одну з зон стелі рейками з натурального дерева.

Так як стать на першому поверсі всюди зроблений з плитки, що імітує дерево, вийшла цікава фішка: рейки дають відчутний аромат деревини в приміщенні, і гості часто не помічають, що стать - кераміка, а думають, що так пахне паркет-дошка.

Були нюанси щодо каміна. Ідея додати в інтер'єр камін з'явилася вже після зведення коробки будинку. Тому ми були обмежені у виборі місця розташування димоходу: тільки у зовнішній стінки, тобто за диваном. Тут на допомогу прийшов модульний диван, який можна при необхідності розгорнути в інший бік.

3. Домашній спа-комплекс в Бучі

Розмір вітальні 52 м².

Перед нами стояло завдання: розробити архітектуру і інтер'єр будівлі, призначеного спеціально для зимового і літнього відпочинку, проведення часу з гостями (поруч знаходиться будинок господарів, де вони живуть). Навколо - сосни і дуби, які, звичайно ж, потрібно було зберегти.

Ми вирішили впустити в будинок природу через великі панорамні вікна. У літній період розсувні системи в вітальні зсуваються і кімната перетворюється у велику альтанку - максимальне єднання з природою вдалося.

При проектуванні спочатку розглядався варіант окремої альтанки, але так як її також потрібно було приховувати від вітру і дощу, то прийшли до варіанту з розсувними великими вікнами. В результаті отримали відчуття легкості, свободи, простору - саме те, що відповідає еко стилю в дизайні і в житті.

У вітальні відкриті огляду конструктивні дерев'яні балки. Їх навмисно не стали приховувати, а надали таким чином приміщення родзинку в еко стилі. Також використовували натуральний камінь (стільниця), скло і натуральний шпон. Всі поверхні легко очищаються - просто, практично, природно.

Яка була у нас мотивація облаштувати все саме таким чином? Люди спеціально їздять за місто, щоб побути на природі, подихати свіжим повітрям. Тому створювати закриті темні простори, захаращені меблями, тут недоречно. Плюс в цій вітальні передбачена можливість знаходження великої кількості гостей і їх переміщення до басейну і в зону гриля.

Покриття підлоги у всіх приміщеннях - плитка, це зручно в прибиранні. Всередині приміщення є ще й натуральний камін з дровами, в холодну пору року він дуже доречний і перетворюється в центральний елемент еко дизайну. Довелося попрацювати над розсувними конструкціями з максимальним склінням і максимальним відкриванням, а також над конструкцією навісу над басейном і фасадом.

Зате результат перевершив всі очікування. Вдале екстер'єрні рішення дозволило зробити вікна повністю відкриваються, а навіс став захистом від вітру, пилу, опадів.

4. Квартира в Одесі

Розмір вітальні 44.5 м².

Господарі квартири - наші постійні клієнти - кияни. Це квартира для відряджень і літнього відпочинку, тобто для епізодичного проживання. Квартира повинна була відповідати вишуканому стилю замовниці, який ми вже вивчили за багато років співпраці, але ми вирішили привнести в інтер'єр специфічну морську тематику.

У нас вийшла нестандартна інтерпретація морського еко стилю через фактури, текстури і форми, що нагадують підводний світ. Дзеркальний декор за диваном імітує бульбашки повітря під водою. Пол - плитка, нагадує піщаний берег. Використано відтінки коралових рифів в декорі - бірюзовий, фіолетовий.

Унікальне узголів'я ліжка виробництва італійської фабрики Piermaria імітує форми морської хвилі. У передпокої - шпалери з тематичним малюнком.

Нам було складно дотримуватися одного відтінку металу. Елементи деяких замовлених позицій доводилося перефарбовувати: наприклад, бра можна було замовити лише на золотих ніжках, а нам потрібен був ніжний відтінок "сатин нікель".

Нестандартне розташування ліжка між двох несучих колон було обумовлено видом на море з вікна і в той же час можливістю дивитися телевізор. Довелося змінювати стандартні габарити ліжка і робити спецзамовлення.

5. Компактна квартира на Петропавлівській Борщагівці

Розмір вітальні 10 м² + кухня 9 м².

Інтер'єр мініатюрної квартири в еко стилі створювався для молодої дівчини і повинен був бути наповнений домашнім затишком і теплом в дуже компактних умовах.

За правилом - світлі відтінки для стін і стелі, ми використовували паперові шпалери кольору айворі, тобто слонової кістки.

Пол - імітація дерева плиткою. Так як простір дуже маленьке, було прийнято рішення використовувати один підлоговий матеріал по всій квартирі, щоб не дробити приміщення. Невеликі вкраплення фіолетового кольору (улюблений колір господині квартири) - це елементи еко декору, ніжні, не яскраві, легкі, як повітря.

Маленька площа, тому використовувалося мінімальну кількість відтінків і однакові матеріали. Це хороший прийом для маленьких приміщень: використовуйте поєднання світлого фону + ОДИН відтінок дерева і не помилитеся!

Складність - відокремити спальну зону, при цьому зберігши природне освітлення у вітальні. Ми використовували скляну перегородку. Для господині дуже важливим аспектом було вечірні освітлення. Ми зробили його максимально романтичним.

6. Офіс на Подолі

Це вдалий приклад того, як еко стиль може бути доречний не тільки в інтер'єрах квартир або будинків, але так само і в громадських просторах.

Розмір офісу 80 м².

Офіс, що належить юридичній компанії, знаходиться в історичній будівлі на Подолі. Стара кладка стін до ремонту була зашита гіпсокартоном. Ми прийняли рішення оголити історичний цегла, очистити і пофарбувати в білий колір. Тим самим була збільшена ширина кабінету. Цегла додав стильності і лофт в еко інтер'єр.

На світлих однотонних стінах ми розташували картини з композиціями з каменів, що символізують баланс, рівновагу - все це символічно відповідає профілю компанії.

Дерев'яні панелі на стінах виконують подвійну функцію: запобігають пошкодження стін спинками стільців і надають інтер'єру стабільності, природності і трохи домашнього затишку для комфорту співробітників.

Для освітлення ми використовували колекцію світильників Palma бренду Vibia, в ній світильники об'єднуються з горщиками для зелені - то, що потрібно для нашого еко стилю. Зелені рослини, як відомо, благотворно впливають на нервову систему працюють в приміщенні людей і створюють в офісі спокійну, конструктивну робочу атмосферу.

Складність була в тому, що кабінет - дуже вузький і має дуже витягнуту форму. Довелося демонтувати гіпсокартонну обшивку цегляних стін, тим самим вигравши по 5 см з кожного боку. За допомогою ковроліну, дерев'яних рейок на стелі і відмітної матеріалу стіни зонувати кабінет, тим самим візуально врівноважили його пропорції і домоглися гармонійності сприйняття робочого простору в цілому.